Dan otvorenih vrata

received 787324055661081

Različitim temama mladi obilježili Dan otvorenih vrata Spajalice

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA drugi put ove godine organizira Dan otvorenih vrata. Cilj ovog eventa je upoznati što više mladih ljudi sa ponudom Spajalice, ali i istražiti njihove želje i potrebe kako bi ubuduće Centar znao koje usluge je potrebno da ponudi mladima.

U sklopu Dana otvorenih vrata Spajalice, danas smo govorili o volonterizmu i aktivizmu mladih i zdravim životnim stilovima. Ugostili smo učenike Srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva, te uz pomoć naših kolega iz udruženja Prevencija.ba organizirali dvosatnu radionicu i druženje.  Mladi su uživali u sadržaju, interaktivnim igrama, ali više od svega bili zahvalni na prilici da osjete prednosti neformalnog obrazovanja.

received 787324055661081

“Ja nisam nikoga prethodno poznavala sa današnje radionice pa mi je u početku bilo malo naugodno, ali kasnije kako smo razgovarali i provodili vrijeme skupa imala sam sve više energije. Sada imam osjećaj da bih mogla cijeli dan biti ovdje i učestvovati na radionicama. U Spajalici nisam bila ranije nego mi je prijateljica rekla za aktivnosti koje se tu često održavaju. Uvijek sam željela biti dio ovakvih i sličnih priča ali to često nije bilo dostupno i besplatno, tako da sam iskoristila današnju priliku i jako sam sretna”, oduševljeno je rekla učenica Lejla Abazović.

Osim što su imali priliku naučiti nešto o volonterizmu i aktivizmu, učenici su dobili i direktne upute i savjete gdje se mogu prijaviti za volontiranje, koje benefite nudi volontiranje, kako se odvija proces volonterskih razmjena, te kako se volonterski rad može pretvoriti u radno iskustvo.

“Iako sam u početku bila malo umorna, čim smo počeli pričati dobila sam energiju. Djevojke koje su držale radionicu su bile super, razgovarali smo pa sam i ja rekla nešto više o sebi. Zaista mi je drago što sam danas bila ovdje i sigurna sam da ću doći opet!”, rekla je učenica Sara Drakovac.

Kada je riječ o zdravim životnim stilovima mladih i društva općenito, danas smo iskoristili priliku da mladima ukažemo na neke zamke i probleme s kojima se mogu susresti u društvu, te kako preventivno djelovati kada je u pitanju alkohol, cigarete, droga, ovisnost o društvenim mrežama, nezdravoj hrani i svim onim nezdravim aktivnostima koje ostavljaju dubok trag na normalan život i razvoj mladih osoba.

A da je neformalno obrazovanje izuzetno značajno i korisno, potvrdila nam je i profesorica Ugostiteljsko-turističke škole, Anisa Bidžević: “Smatram da je saradnja škola i centara ovog tipa jako bitna. Težnju, osim na formalno, treba staviti i na neformalno obrazovanje, što Spajalica i slični centri i rade. Djeca će svakako nakon naše današnje posjete Spajalici iznijeti i svoje utiske o predavanjima i radionicama u kojima su aktivno učestvovati. Ja sam sigurna da će utisci biti vrlo pozitivni, jer ovakav vid učenja nedostaje djeci i nemamo baš često priliku učestvovati u ovakvim radionicama, tako da ćemo se na svaki poziv vrlo rado odazvati.

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA zahvaljuje se mladim ljudima koji su bili dio današnje priče!

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Novosti

Kafa sa…Muhamed Dupovac

U našem Centru imali smo priliku ugostiti Muhameda Dupovca, mladog glumca, koji...

Novosti

Interaktivna radionica o “Manipulaciji”

Danas smo u našem Centru ugostili učenike iz “Četvrte gimnazije Ilidža” na...

Novosti

KOMUNIKACIJA – šta sve trebamo znati o efektivnoj komunikaciji

Jučer smo u našem Obrazovno-razonodnom centru za mlade imali priliku da ugostimo...

Novosti

Međunarodni dan porodice

Danas smo u našem Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica zajedno sa djecom...