Međunarodni dan meternjeg jezika

Na temu “Koliko smo (ne)pismeni?”, obilježili smo Međunarodni dan maternjeg jezika u našem Centru sa prof. Namirom Ibrahimovićem. U svijetu se svakog 21. februara  od 2000. godine obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika koji je UNESCO odredio kao dan posvećen naglašavanju važnosti očuvanja jezičke i kulturne raznolikosti širom svijeta.

Maternji jezik je ključni dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja različitosti, ali i važan faktor tolerancije i razumijevanja. U svijetu postoji oko 6.000 jezika, ali prema procjenama lingvista, do kraja 21. stoljeća, više od polovine, pa čak i do dvije trećine tih jezika, bi moglo izumrijeti. Svake dvije sedmice u svijetu nestaje po jedan jezik.

Prof. Namir Ibrahimović je sa učenicima razgovarao o fenomenu polupismenosti, koji predstavlja svojevrsnu nepismenost među onima koji su inače pismeni, postao je primjetan s proširenjem interneta i društvenih mreža. Lingvisti upozoravaju da današnje generacije koje su odrasle u virtualnom svijetu često imaju slabu pismenost i gramatičko znanje. Ključno za opstanak jezika je da se prenosi na djecu, da ima institucionalnu podršku, svoju pismenost, i da se njeguje u obrazovnim institucijama i medijima.

Predavanja su bila veoma interestantna, a to zasigurno potvrđuje činjenica da smo probili sve postavljenje termine.

Ovim putem se zahvaljujemo prof. Namiru Ibrahimoviću, kao i učenicima JU “Četvrta gimanzija Ilidža” i JU “Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija dizajna i multimedije” na odličnim interaktivnim razgvorima, stavovima i komenatrima.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Novosti

Kako uvjerenja i sistem vrijednosti kreiraju naš životni put?

Danas smo, na upit sportskog kluba “Kucaju na vrata zaboravljeni asovi” održali...

Novosti

Kafa sa…Muhamed Dupovac

U našem Centru imali smo priliku ugostiti Muhameda Dupovca, mladog glumca, koji...

Novosti

Interaktivna radionica o “Manipulaciji”

Danas smo u našem Centru ugostili učenike iz “Četvrte gimnazije Ilidža” na...

Novosti

KOMUNIKACIJA – šta sve trebamo znati o efektivnoj komunikaciji

Jučer smo u našem Obrazovno-razonodnom centru za mlade imali priliku da ugostimo...