Komunikacija – gdje pravimo propust u razgovoru sa drugima?

S komunikacijom se susrećemo svakodnevno jer je prisutna u svim područjima života, međutim pitanje je koliko zaista uspješno komuniciramo. Prof. Vesna Filipović je sa našim posjetiteljima razgovarala upravo o ovoj temi, gdje pravimo greške u komunikaciji, šta naš stav tijela i izraz lica govori ljudima koji nas promatraju. Istakla je da uspješna komunikacija doprinosi boljem razumijevanju ljudi i situacija, pomaže u prevladavanju različitosti, izgradnji povjerenja i poštovanja te stvaranju okruženja pogodnog za razmjenu kreativnih ideja i rješavanje problema.

Komunikacija je ključni element naših međuljudskih odnosa, ali često pravimo propuste koji mogu dovesti do nesporazuma ili konflikata. Jedan od čestih propusta je nedostatak aktivnog slušanja. Umjesto da pažljivo slušamo sagovornika, često samo čekamo svoj red da govorimo, propuštajući priliku da razumijemo šta oni zaista žele da kažu. Takođe, često smo skloni pretpostavkama i interpretacijama, umjesto da jasno pitamo i potvrdimo šta je sagovornik mislio ili osjećao. Osim toga, nedostatak empatije može biti još jedan propust. Nekada zaboravljamo da se stavimo u cipele našeg sagovornika i shvatimo situaciju iz njihove perspektive, što može dovesti do nedostatka razumijevanja i podrške.

Ključ uspješne komunikacije leži u aktivnom slušanju, empatiji, jasnom izražavanju i izbjegavanju pretpostavki. Učenjem vještina učinkovite komunikacije možemo poboljšati svoje odnose s partnerom, djecom, prijateljima i kolegama.

Ovim putem se zahvaljujemo učenicima iz JU “Srednje ugostiteljsko-turističke škole” Sarajevo, kao i drugim posjetiteljima.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Novosti

Kako uvjerenja i sistem vrijednosti kreiraju naš životni put?

Danas smo, na upit sportskog kluba “Kucaju na vrata zaboravljeni asovi” održali...

Novosti

Kafa sa…Muhamed Dupovac

U našem Centru imali smo priliku ugostiti Muhameda Dupovca, mladog glumca, koji...

Novosti

Interaktivna radionica o “Manipulaciji”

Danas smo u našem Centru ugostili učenike iz “Četvrte gimnazije Ilidža” na...

Novosti

KOMUNIKACIJA – šta sve trebamo znati o efektivnoj komunikaciji

Jučer smo u našem Obrazovno-razonodnom centru za mlade imali priliku da ugostimo...