Nasilje nad ženama – prepoznavanje, prevencija i djelovanje

Povodom Međunarodnog dana žena koji se obilježava svake godine 8. marta organizirali smo radionicu u saradnji sa KJU “Porodično savjetovalište” na temu:  “Nasilje nad ženama – prepoznavanje, prevencija i djelovanje”. Svaki oblik muškog nasilja nad ženama predstavlja čin koji se vrši protiv njihove volje, a koji ih može ugroziti psihički, fizički, ili ekonomski.

Nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan društveni problem koji obuhvata širok spektar štetnih ponašanja, uključujući fizičko, emocionalno, ili ekonomsko zlostavljanje. To je izraz neravnoteže moći između polova, gde su žene često žrtve nasilja koje proističe iz sistema patrijarhata, u kojem muškarci imaju dominaciju, a nasilje nad ženama je način da tu moć održe. Nasilje može biti izvršeno od strane intimnih partnera, članova porodice, ali i drugih osoba iz okruženja žrtve.

Važno je naglasiti da nasilje nad ženama nije samo privatna ili porodična stvar, već i društveni problem koji zahtjeva rješavanje na svim nivoima, od individualnog do institucionalnog i državnog. Ovo zahtjeva sveobuhvatne mjere, uključujući osnaživanje žena, obrazovanje i osvešćivanje javnosti, jačanje zakona i institucija koje štite žene, kao i pružanje podrške žrtvama nasilja.

Nasilje nad ženama ima duboke i dugoročne posljedice po žrtve, njihove porodice i društvo u cjelini. Zato je od suštinskog značaja da se svi zajedno angažujemo i radimo na stvaranju društva u kojem je nasilje nad ženama neprihvatljivo i gdje se svaka žena osjeća sigurno i poštovano.

Zahvaljujemo se našim posjetiteljima koji su bili veoma aktivni u diskusiji i iznošenju svojih stavova o ovoj vrlo bitnoj temi, kao i Denyelu iz KJU “Porodično savjetovalište” na dolasku i odličnoj diskusiji, zadovoljstvo je raditi s Vama.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Novosti

DAN OTVORENIH VRATA SPAJALICE: Volontirati ili ne, pitanje je sad?!

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA svake godina organizira “Dan otvorenih vrata” s...

Novosti

DAN OTVORENIH VRATA SPAJALICE: Ko ustvari pobjeđuje? prevencija ovisnosti kod mladih

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA svake godina organizira “Dan otvorenih vrata” s...

Novosti

DAN OTVORENIH VRATA SPAJALICE: Maloljetnička delikvencija sukob sa zakonom, prevencija i posljedice

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA svake godina organizira “Dan otvorenih vrata” s...

Novosti

Svjetski dan vode

U petak 22.3. u našem Centru smo obilježili Svjetski dan vode na...