Rezime aktivnosti za mjesec novembar

U toku mjeseca novembra u obrazovno razonodnom centru SPAJALICA, kao i svakog mjeseca održavale su se razne aktivnosti kako za mlade, tako i za starije. U SPAJALICI svakog mjeseca možete pronaći neku aktivnost za sebe i upotpuniti svoje slobodno vrijeme na zanimljiv i kreativan način. Evo šta smo sve radili u novembru.

Naši volonteri i volonterke vrijedno su radili i ovaj mjesec. Volonterka Ajla Popović, je održala predavanje za mlade o zdravim životnim stilovima mladih, gdje je govorila o zdravom načinu života, faktorima koji narušavaju zdravlje, koliko nam je bitna fizička aktivnost, a sve to povodom Međunarodnog dana borbe protiv dijabetesa. Potrebno je da mladi vode računa o svom zdravlju, jer današnji nezdravi i prebrzi stil života je povečao broj oboljelih od dijabetesa širom svijeta. Mnogi nisu ni svjesni simptoma koje im tijelo šalje i prekasno saznaju za svoju dijagnozu. Upravo to su bili razlozi zašto smo govorili o zdravlju i njegovoj prevenciji među mladim ljudima.

Ajla predavanje

Održano je i druženje sa Sarom Lendo studenticom Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na temu „Nasilje nad ženama“. Na ovom predavanju Sara je govorila o poziciji žena koje trpe nasilje u Bosni i Hercegovini, koliko je zastupljeno u našem pravnom sistemu, te koliko je bitno prijaviti nasilje ukoliko ga vidimo.

Sara

25. novembra se obiljažava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. U okviru kampanje koju sprovodi Institut za razvoj mladih KULT, „Sigurne table za sigurne zgrade“, naši volonteri su postavili informativne table u svojim stambenim zgradama na području Kantona Sarajevo.

chchchc

Na incijativu volonterke Lamije Starhonić, učenice četvrtog razreda Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža, te uz podršku školskog osoblja, ovo je prva škola koja ima svoju informativnu tablu u sklopu ove kampanje.

Više informacija o obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama možete pročitati na: http://mladi.org/myURL/85

aaakkjjj

Uspješno je završen kurs njemačkog jezika A1.1. nivo, koji je trajao 9 sedmica. Polaznici su odlučili nastaviti i prijeći na sljedeći nivo A1.2. i upotpuniti svoje znanje, a mi im želimo puno uspjeha i dobrih rezultata na sljedećem nivou. Svi zainteresirani za ovaj kurs još uvijek mogu da se prijave na isti: https://www.obrazovanjeodraslih.org/kursevi/kursevi-za-odrasle/njemacki-jezik-a1-2-2

kurs 2

Ugostili smo i učesnike međunarodnog seminara Visible Value koji okuplja omladinske radnike, istraživače i donosioce odluka u polju rada s mladima iz zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva.

U ime Instituta za razvoj mladih KULT sudjeluje Jasmina Banjalučkić koja je podijelila primjer dobre prakse naše metodologije u izradi politika prema mladima, te učešća mladih u ovim procesima. Na ovaj način na seminaru je kroz galeriju dobrih praksi predstavljen i Institut i Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA. SPAJALICA je ugostila oko dvadeset učesnika seminara iz različitih zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Istočnog partnerstva, kojima je predstavljen rad SPAJALICE, aktivnosti koje nudimo i metodologija po kojoj radimo direktno sa mladima kao korisnicima usluga i volonterima.

posjeta

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Novosti

KOMUNIKACIJA – šta sve trebamo znati o efektivnoj komunikaciji

Jučer smo u našem Obrazovno-razonodnom centru za mlade imali priliku da ugostimo...

Novosti

Međunarodni dan porodice

Danas smo u našem Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica zajedno sa djecom...

Novosti

Kafa sa…Dečki u plavom

Sinoć smo u našem Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica uživali u druženju...

Novosti

DAN OTVORENIH VRATA SPAJALICE: Volontirati ili ne, pitanje je sad?!

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA svake godina organizira “Dan otvorenih vrata” s...