Volonterski kamp

Naš Obrazovno-razonodni centar Spajalica treću godinu za redom uspješno realizuje volonterski kamp. Volonteri i volonterke danas igraju važnu ulogu u dobrobiti i napretku razvijenih zemalja ili zemalja u razvoju. Pored razvijanja svojih vještina i znanja, volontiranjem upoznaju nove ljude i sticaju nova poznanstva. Idealna prilika za to je uprvo volonterski kamp. Na našim kampovima se održavaju radionice, edukativna predavanja, fizički poslovi i još mnogo toga. Cilj volontiranja je ulaganje u zajednicu, ali i u sebe. Kroz ovaj kamp razvijali smo komunikaciju, učili slušati, poštovati i uvažavati tuđa mišljenja.

Ovogodišnji petodnevni kamp počeo je 31.7., a naši volonteri su iz dana u dan imali priliku slušali razna edukativna predavanja, dok su u poslijepodnevnim terminima imali priliku pokazati svoju kreativnost. Prvi dan volonterskog kampa započeli smo sa edukativnim predavanjem na temu “Finanacijska inteligencija”, gdje su naši volonteri imali priliku naučiti kako racionalno postupati sa novcem.

Budući da su većina naših volontera srednjoškolci i nalaze se na prekretnici gdje trebaju odlučiti kojim putem žele nastaviti dalje, naš drugi dan kampa posvetili smo upravo predavanju o “Profesionalnoj orijentaciji”.

Treći dan kampa imali smo dva edukativna predavanja koja su održali naši volonteri. Započeli smo sa radionicom o kontroli emocija koju je vodio volonter Kerim Tahirbegović. On je istaknuo koliko je bitno da naučimo upravljati našim emocijama, te da je to vjerovatno najvažnija vještina, ne samo za svakodnevno funkcionisanje, nego i neprocjenjiv alat za svaku uspjašnu promjenu u našem životu. Sposobnost upravljati vlasitim emocijama može drastično poboljšati našu motivaciju, zadovoljstvo i osobnu produktivnost.

Nakon odlične radioice, volonterka Fatima Somun održala je edukativno predavanje o medicinskim savjetima, gdje je objasnila povrede koje nam se mogu desiti u svakodnevnom životu, te kako preventivno djelovati ukoliko dođe do njih. Fatima je našim volonterima pokazala i praktični dio svog predavanja.

Četvrti dan kampa bio je posvećen edukativnom predavanju o “Korupciji”. Cilj predavanja je edukacija i informisanje mladih o pojavnim oblicima korupcije, štetnosti korupcije po društvo i državu, kao i načinima prijavljivanja iste. Nakon odličnog predavanja i diskusije volonteri su igrali igru uloga gdje su dobili zadatak riješiti zadatu priču o korupciji, a krajnji cilj igre treba biti pozitivan ishod.

Zadnji dan kampa započeli smo sa predavanjem o “Zdravim partnerskim odnosima”. Ovo predavanje za naše volontere održao je prof. Denyel-Ismir Kovač ispred Porodičnog savjetovalištva Sarajevo. Denyel je volonterima posebno naglasio da zdravi partnerski odnosi su oni koji se temelje na jednakosti, a ne na kontroli i moći nad drugom osobom. Zaslužujemo i imamo pravo da se osjećamo sigurno u odnosu, i da isti napustimo ukoliko nas na bilo koji način čini nesrećnom ili nesrećnim.

Tokom svih pet dana naši volonteri imali su zadatak oslikati vrata u našem Centru i uporijebiti svoju maštu i krativnost. Ispunili su sva naša očekivanja i odradili zadatke odlično.

Ovim putem se zahvaljujemo našim volonterima na trudu i mašti, jer svako od njih ostavio je dio sebe u našem Obrazovno-razonodnom centru Spajalica.

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Novosti

DAN OTVORENIH VRATA SPAJALICE: Volontirati ili ne, pitanje je sad?!

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA svake godina organizira “Dan otvorenih vrata” s...

Novosti

DAN OTVORENIH VRATA SPAJALICE: Ko ustvari pobjeđuje? prevencija ovisnosti kod mladih

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA svake godina organizira “Dan otvorenih vrata” s...

Novosti

DAN OTVORENIH VRATA SPAJALICE: Maloljetnička delikvencija sukob sa zakonom, prevencija i posljedice

Obrazovno-razonodni centar za mlade SPAJALICA svake godina organizira “Dan otvorenih vrata” s...

Novosti

Svjetski dan vode

U petak 22.3. u našem Centru smo obilježili Svjetski dan vode na...